HKU X: nieuwe broedplaats
voor ambitieuze ondernemers

Sinds vrijdag 21 september is het officieel: HKU X als dé plek voor ondernemende studenten en alumni. HKU X is gevestigd op de locatie IBB-laan, waar uiteraard ook de feestelijke opening plaatsvond. HKU X biedt een netwerk aan studenten en afgestudeerden van HKU en stelt op IBB ook een aantal werkruimtes beschikbaar.

Ondernemerschap gaat om het ontdekken, beoordelen en benutten van kansen

Steeds meer organisaties zoeken creatieve makers of denkers die een antwoord kunnen formuleren op complexe vraagstukken met betrekking tot bijvoorbeeld welzijn, gebiedsparticipatie of creatieve communicatie. HKU X brengt matches tot stand tussen HKU-alumni en deze organisaties. Zo verbond ze al HKU-talent aan onder meer Gemeente Utrecht, Rijkswaterstaat, AEF, Dit, Politie Academie en U Create.

Voorbeeldproject: Ongeremd

Ongetwijfeld herkenbaar voor mensen in een rolstoel: je hebt nauwelijks gesprekken op gelijke hoogte. Jij moet telkens omhoog kijken en je gesprekspartner naar beneden. Het team van Ongeremd (vijf alumni van HKU Design) ontwikkelde in samenwerking met centrum voor hulpmiddelen Vegro een prototype voor een ‘rolstoelbank’. Deze oplossing zorgt ervoor dat vrienden, familie en hulpverleners eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Deze innovatieve maar eenvoudige oplossing bestaat uit een ‘harmonica’ die aan één van de rolstoelwielen is bevestigd en die je uitnodigend kunt uittrekken met de mededeling: ‘Kom er gezellig bij zitten!’ Dit past helemaal bij de missie van Ongeremd: ongeacht de mate van mobiliteit doen wat je graag wilt doen.